Wyjdź poza schemat
Kuchnia fusion obejmuje szczególnie skomplikowane dania, w których stara się uchwycić każdy drobny detal smaku i zapachu.
Profesjonalni kucharze bowiem muszą umiejętnie dopasowywać przyprawy, aby wydobyć z dania odpowiedni aromat i podkreślić właściwy smak.
Gotowanie na tym poziomie można bez kozery określić jako majstersztyk.
Nie wystarczy bowiem użyć konkretnych składników, ale musimy także zadbać o przygotowywanie ich w odpowiednich warunkach oraz używać specjalnych naczyń.
Podkreślić należy także fakt, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy.
Otóż ten sam składnik podany w różnych formach smakuje inaczej.
Najlepszym przykładem jest ser, który odmiennie smakuje w kostkach, plasterkach, po starciu czy stopieniu.
Umiejętności kucharza polegają na tym, iż potrafi on komponować skomplikowane potrawy, dopasowując wszystkie składniki z sobą i odpowiednio je mieszając lub rozdzielając.
Jeśli chcemy poczuć magię kuchni, warto udać się do pobliskiej restauracji, a z pewnością poczujemy różnicę.