Stare chińskie jajo

Chińczycy uwielbiają jaja, o których zwykło się mówić stuletnie, jednak aż tak stare nie są. Liczą zazwyczaj około sto dni, jednak niektórzy smakosze potrafią przetrzymywać je nawet kilka lat.
Przeczytaj również: Idealne miejsce do spotkań
Podobno im starsze, tym smaczniejsze. Standardowo jajko jest gotowe do spożycia po kilku miesiącach.
Przeczytaj również: Jedzenie z klasą
Proces jego przygotowywania jest bardzo prosty, ale wymaga sporo czasu do odczekania. Jajka należy włożyć do blaszanego garnka i zalać specjalną mieszanką.
Przeczytaj również: Proste pomysły na pyszne domowe obiady
Mieszanka ta powinna składać się z wody, gliny, niegaszonego wapna, herbaty oraz soli. Takim roztworem należy zalać jajko, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum sto dni.
W garnku dojdzie do procesu gaszenia wapna. Jajko pokryje się skorupką, która uchroni je przed zepsuciem.
W tym procesie żółtko zmieni kolor na ciemnozielone, a białko stanie się czarną lub brązową galaretką. Należy przyznać, że całość nie będzie prezentowała się apetycznie.
Gotowe jajko spożywa się z sosem sojowym, octem winnym lub imbirem. To jedna z ulubionych zimnych zakąsek Chińczyków.