Krowie wymiona – przysmak z Toskanii

Krowie wymiona – przysmak z Toskanii

Krowie mięso i mleko nie wszystkim wystarcza do pełni zadowolenia. Toskańczycy pokusili się o smakowanie krowich wymion, które do dzisiaj są uważane za ich regionalny przysmak.

Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?

Dawniej krowie wymiona były daniem charakterystycznym dla biedniejszych regionów Włoch. Ci bardziej zamożni kosztowali tradycyjnych fragmentów krowiego mięsa, dla tych biedniejszych pozostawało to, czego inni już zjeść nie chcieli.

Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?

By przeżyć i nie głodować musli znaleźć sposób na przygotowanie z resztek jedzenia czegoś smacznego i pożywnego – tak oto powstała potrawa z krowich wymion. Tym samym mieszkańcy Toskanii zaprzeczyli twierdzeniu, jakoby jedynym produktem spożywczym z krowich wymion było mleko.

Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?

Krowie wymiona można skosztować w dwóch formach: duszone lub smażone. Potrawę tę przyprawia się jak typowe mięso – dodaje sól, pieprz, czosnek, goździki i liść laurowy.

Całość otacza się w jajku, mące i bułce tartej a następnie zasmaża. Wygląda, podobno także i smakuje, dosyć tradycyjnie.