Czy azjatycka kuchnia jest za ostra?
Wiele osób nie przepada za azjatycką kuchnią, gdyż ta poprzez ilości bardzo charakterystycznych przypraw jest niezwykle ostra.Tak, jest prawdą, że bardzo wiele potraw z tamtego regionu charakteryzuje się ostrym smakiem. Przykładem mogą być choćby potrawy indyjskie. Dziwi nas, że spożywają je ludzie w każdym wieku i każdym stanie. W Europie kobietom w ciąży, dzieciom i starszym ludziom zabrania się jeść ostrych potraw bo mogą im zaszkodzić, w Indiach jest wręcz przeciwnie.
To zapewne dlatego, że ostre przyprawy zabijają wszelkie zarazki, które czają się w tamtym regionie w potrawach, a także w wodzie. Ostre przyprawy działają więc jak ochrona, jak zabezpieczenie. Zresztą, jak przyjrzymy się tej kuchni, zobaczymy, że jest tam tez wiele innych smaków, jak choćby smak słodko-kwaśny. Potrawy są także mniej ostre i bogate w ciekawe smaki. Azjaci dodają do nich mleko kokosowe i trawę cytrynową, które są łagodne i ciekawe w smaku.
Nie powinniśmy się więc bać tej kuchni, bo jest ciekawa i zróżnicowana.