Czy azjatycka kuchnia jest za ostra?

Czy azjatycka kuchnia jest za ostra?

Wiele osób nie przepada za azjatycką kuchnią, gdyż ta poprzez ilości bardzo charakterystycznych przypraw jest niezwykle ostra.Tak, jest prawdą, że bardzo wiele potraw z tamtego regionu charakteryzuje się ostrym smakiem. Przykładem mogą być choćby potrawy indyjskie. Dziwi nas, że spożywają je ludzie w każdym wieku i każdym stanie. W Europie kobietom w ciąży, dzieciom i starszym ludziom zabrania się jeść ostrych potraw bo mogą im zaszkodzić, w Indiach jest wręcz przeciwnie.

To zapewne dlatego, że ostre przyprawy zabijają wszelkie zarazki, które czają się w tamtym regionie w potrawach, a także w wodzie. Ostre przyprawy działają więc jak ochrona, jak zabezpieczenie. Zresztą, jak przyjrzymy się tej kuchni, zobaczymy, że jest tam tez wiele innych smaków, jak choćby smak słodko-kwaśny. Potrawy są także mniej ostre i bogate w ciekawe smaki. Azjaci dodają do nich mleko kokosowe i trawę cytrynową, które są łagodne i ciekawe w smaku.

Nie powinniśmy się więc bać tej kuchni, bo jest ciekawa i zróżnicowana.

sluchawki.nokia6300.pl