Wyjdź poza schemat

Kuchnia fusion obejmuje szczególnie skomplikowane dania, w których stara się uchwycić każdy drobny detal smaku i zapachu.

Profesjonalni kucharze bowiem muszą umiejętnie dopasowywać przyprawy, aby wydobyć z dania odpowiedni aromat i podkreślić właściwy smak.

Gotowanie na tym poziomie można bez kozery określić jako majstersztyk.

Nie wystarczy bowiem użyć konkretnych składników, ale musimy także zadbać o przygotowywanie ich w odpowiednich warunkach oraz używać specjalnych naczyń.

Podkreślić należy także fakt, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy.

Otóż ten sam składnik podany w różnych formach smakuje inaczej.

Najlepszym przykładem jest ser, który odmiennie smakuje w kostkach, plasterkach, po starciu czy stopieniu.

Umiejętności kucharza polegają na tym, iż potrafi on komponować skomplikowane potrawy, dopasowując wszystkie składniki z sobą i odpowiednio je mieszając lub rozdzielając.

Jeśli chcemy poczuć magię kuchni, warto udać się do pobliskiej restauracji, a z pewnością poczujemy różnicę.