Wschodni przysmak

Niemal każdy z nas przepada za słodkościami, jednak niektóre z nich są bardziej wyjątkowe od innych. Każdy kraj ma swoje charakterystyczne deserowe menu, które cieszy się szczególną popularnością ze względu na swój wyjątkowy, oryginalny smak, zapach, czy konsystencję. Jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie słodkich przekąsek jest Baklawa. Korzenie tego deseru sięgają terenów Bliskiego Wschodu. Najbardziej dostępna, i jednocześnie najsmaczniejsza jest więc w Turcji oraz w Grecji.

Baklawa, w niektórych rejonach znana także jako Bakława, jest to niewielkie ciasteczko, utworzone z warstw ciasta najbardziej przypominającego ciasto francuskie, przełożonego przepyszną orzechową masą, w której wyraźnie wyczuwa się karmelową nutę. Wierzch tego deseru jest najczęściej polewany smakowitym syropem karmelowym oraz posypywany kawałkami orzechów, najczęściej pistacjowych. Czasem określa się Baklawę, ze względu na jej postać, jako ciasto listkowe. To słodkie danie, najczęściej ma kształt rombu bądź trójkąta, jednak pierwotnie jest to tylko część pokaźnej całości, która została podzielona na małe desery. Goszcząc w krajach Bliskiego Wschodu obowiązkowo trzeba jej skosztować, gdyż wyjątkowy smak na długo zostaje w pamięci.

www.artchannel.pl