Węgierski przysmak

Znanym w całej Europie, narodowym daniem Węgrów jest gulasz. W dużym skrócie stanowi on połączenie mięsa z papryką, cebulą i przyprawami. Przeważnie charakteryzuje się ostrym, wręcz piekącym smakiem. Zjednał więc on sobie wielu zwolenników wśród osób będących amatorami wyrazistych smaków.

Mięso obecne w gulaszu węgierskim to najczęściej wołowina, jednak nie jest to reguła. Można też wykorzystać cielęcinę, baraninę, kurczaka, a nawet rybę. Mięso należy najpierw poddusić, a dopiero potem dodać pokrojone w kostkę warzywa, czyli głównie cebulę i paprykę. Tak przygotowana mieszanka wymaga gotowania na wolnym ogniu wraz z jednoczesnym dodawaniem przypraw, w ilości według uznania.

www.chsd.org.pl pizzeria pizza Rataje kuchnia włoska pizza

Na końcu dodaje się ziemniaki oraz specjalne kluseczki, nazywane csipetke. Po dodaniu każdego składnika wymagane jest odpowiednio długie gotowanie. Charakterystyczny smak gulaszu węgierskiego zawdzięcza się jego przygotowywaniu w specjalnym kociołku. Potrawa ta jest podawana na gorąco z chlebem, a także lampką czerwonego węgierskiego wina.