Stare chińskie jajo

Chińczycy uwielbiają jaja, o których zwykło się mówić stuletnie, jednak aż tak stare nie są. Liczą zazwyczaj około sto dni, jednak niektórzy smakosze potrafią przetrzymywać je nawet kilka lat.

Podobno im starsze, tym smaczniejsze. Standardowo jajko jest gotowe do spożycia po kilku miesiącach.

Proces jego przygotowywania jest bardzo prosty, ale wymaga sporo czasu do odczekania. Jajka należy włożyć do blaszanego garnka i zalać specjalną mieszanką.

Mieszanka ta powinna składać się z wody, gliny, niegaszonego wapna, herbaty oraz soli. Takim roztworem należy zalać jajko, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum sto dni.

W garnku dojdzie do procesu gaszenia wapna. Jajko pokryje się skorupką, która uchroni je przed zepsuciem.

W tym procesie żółtko zmieni kolor na ciemnozielone, a białko stanie się czarną lub brązową galaretką. Należy przyznać, że całość nie będzie prezentowała się apetycznie.

Gotowe jajko spożywa się z sosem sojowym, octem winnym lub imbirem. To jedna z ulubionych zimnych zakąsek Chińczyków.