Krowie mięso i mleko nie wszystkim wystarcza do pełni zadowolenia. Toskańczycy pokusili się o smakowanie krowich wymion, które do dzisiaj są uważane za ich regionalny przysmak.
Dawniej krowie wymiona były daniem charakterystycznym dla biedniejszych regionów Włoch. Ci bardziej zamożni kosztowali tradycyjnych fragmentów krowiego mięsa, dla tych biedniejszych pozostawało to, czego inni już zjeść nie chcieli.
By przeżyć i nie głodować musli znaleźć sposób na przygotowanie z resztek jedzenia czegoś smacznego i pożywnego – tak oto powstała potrawa z krowich wymion. Tym samym mieszkańcy Toskanii zaprzeczyli twierdzeniu, jakoby jedynym produktem spożywczym z krowich wymion było mleko.
Krowie wymiona można skosztować w dwóch formach: duszone lub smażone. Potrawę tę przyprawia się jak typowe mięso – dodaje sól, pieprz, czosnek, goździki i liść laurowy.
Całość otacza się w jajku, mące i bułce tartej a następnie zasmaża. Wygląda, podobno także i smakuje, dosyć tradycyjnie.