Dlaczego ceny dań są zróżnicowane?

Osoby oszczędzające, a także te, które lubią mieć wydatki pod kontrolą, zwracają uwagę na ceny. W przypadku restauracji, lokali gastronomicznych i firm cateringowych są one niezwykle zróżnicowane. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku wielkości poszczególnych porcji.

Skąd biorą się zatem tak duże dysproporcje w cenach? Musimy pamiętać o tym, że nawet w sytuacji, w której zamawiamy bardzo podobne do siebie dania możemy zapłacić rachunki w różnej wysokości. Wynika to zarówno z ekonomicznego wyjaśnienia mechanizmów funkcjonujących na wolnym rynku, jak i kosztów, które ponoszą właściciele poszczególnych jadłodajni. Restauracje różnią się bowiem nie tylko jakością serwowanych dań, ale także wystrojem, pensjami kelnerów i kucharzy, a nawet wysokością czynszu, która zależy bezpośrednio od jakości i położenia lokalu.

Dodatkowo warto wziąć pod uwagę fakt, iż drobne lokale nieraz bywają obsługiwane bezpośrednio przez właścicieli, co pozwala na obniżenie kosztów.